Lapin-Norjan-matkan alkupää

Pääsin mukaan Skaftung Naturen linturetkelle, vaikka matka oli jo alkamassa parin viikon päästä. Onneksi pääsin, sillä matka oli hieno vaikka en kaukoputkea omistakaan. Sain kuitenkin sellaisenkin lainaksi Karilta ja jonkin verran sillä staijailin. Huomasin, että valokuvaus on minun juttuni, molempia en mitenkään pystyisi kanniskelemaan.

Tässä muutamia kuvia alkumatkasta, lähinnä sellaisia jotka eivät Vastavaloon kelpaa liian rakeisuuden tai muun syyn takia. Paremmat lintukuvani ovat tulossa kuvagalleriaan näille sivuilleni, kunhan ehdin ne sinne viedä. 

Liminganlahden hienosta lintutornista sain kuvatuksi lentävän mustapyrstökuirin.

Ilmakkiaavan koivussa tapasimme tilhin. Minusta hänen olemuksessaan on jotain elefanttimaista, vaikka ei iso lintu olekaan.

Laanilan Viskitien vierestä Laaniojasta olimme etsimässä virtavästäräkkiä, mutta tapasimme vain kirjosiepon. Minulla ensimmäinen kuva hänestäkin, joten ei valittamista;)

Tunturihotellissa yö, ja seuraavana aamuna pirteinä kohti pohjoista. Kaamasen Neljän Tuulen Tuvalla oli lintuja kesäruokinnassa (mitä en kyllä hyväksy, edes turistien ilona). Kahvilassa oli lasiseinä, josta lintuja voi kuvailla. Kahvilan eteisessä taisi olla myös kanarialintu häkissä, mitä ihmettelin. No, eipä tarvitse siihen kahvilaan toiste pysähtyä vaikka paikka oli muuten kiva ja tuore rahkavoisilmäpulla oli siellä erinomaista.

Taviokuurnanaaraalla on kieltämättä hauska ilme eikä näytä lintu kärsivän tilanteesta yhtään. Toivottavasti eivät poikasetkaan. Viherpeipot ja urpiainen söivät sopuisasti, mitä nyt urpiaisen ilmeisesti pitää nöyrästi odotella vuoroaan (alla).

Taviokuurna lintulaudalla, Kaamanen Inari 6.16.5928. 5054×3369 px

Noustiin ylös läntistä reittiä, mikä oli hyvä valinta. Vaikka joen rannalle oli kasvanut puskiakin, näkyi välillä myös joki hienosti. Utsjoen Nuvvuksessa pysähdyimme tienvarsikahveille ja jotain lintua jaakaamaan, mitä minä en varmaan nähnyt. Kivelle istahti sinirinta, mutta sekin jäi näkemättä koska olimme silloin jo bussissa ja lintu tietty lensi ujona äkkiä pois.

Kolme kännykuvaa Varanginvuonosta. 

Oikealla tienvarressa on kulkijoita varten tehty ystävällisesti käyttäjälle ilmainen vessa, ihan vesiklosetti. Hienoa palvelua. On upeaa saada pestä kätensä välillä kunnolla saippualla ja vedellä kun on pitkään matkustanut.

Loput kuvat ovatkin jo hotelli Vardön ikkunasta. Upea paikka kuvaajalle ja hyvä hotelli muutenkin. Iso olut maksoi 88 kruunua, mikä kuitin mukaan näytti olevan about 9,45 euroa. Ei minusta hirveän paljon koska maksoi tuoppi Lapissakin about 7 euroa. Matka vain on vähän pitkä käydä pelkästään olusilla siellä. Ja joutuu myös ajamaan 2890 metrin pituisen merenalaisen tunnelin läpi, joka alkuun kuulostaa aika inhalta. 88 m merenpinnan alapuolella. Mutta kun sitä muutaman kerran ajoi, ei se sen pahemmalta tuntunut kuin 1-tien tunnelit Turkuun. Kaikkeen tottuu…

Sairas isolokki, Vardö Norja 6.18.6140. 5379×3586 px

Rannassa oli jotenkin sairastunut isolokki, koska se vain istui merilevien päällä koko illan. Ja siivessähän on nähtävissäkin nirhauma. Joku myös huomasi linnun ontuvan, joten eivät olleet asiat hyvin hänellä.

Haahkanmunat ja poikaset ovat joidenkin lintujen ja petojen mieliravintoa, ja siksi haahkapoikueet liittyvät yhteen. Joukkovoima auttaa. Haahkakoiraat ovat jo häipyneet omille teilleen.

Haahkanpoikaset, Vardö 6.18.6136. 4361×2453 px

Haahkat Vardö 6.18.6185. 2735×1823 px

 

This entry was posted in Kuvausretket.