Napapiirin retkeilyalue, Rovaniemi

Napapiirin retkeilyalue, Vaattunkikönkääntien pysäköintialue, Vaattunkikönkääntie 208, 96900 Rovaniemi

Vaatunkiköngäs ja Vianaavan Suoluontopolku

Kun Vaattunkikönkääntien pysäköintipaikalta nousee autosta, ei paljonkaan tarvitse kävellä kun on jo itse könkäällä eli koskella, jonka yli menee ensimmäinen tukeva silta. Retkeilyalue alkaa heti kun pysäköintipaikan portista käy sisään.

Vaatunkikönkään koski vaahtoaa ja höyryää.

Koski on vaikuttava, meneepä sen äärelle mihin vuodenaikaan tahansa. Keväällä kuitenkin varmaan kaikkein julmin, kun sulamisvedet vyöryvät Raudanjokea alas Olkkajärveen.

Vaatunkikönkään koski vaahtoaa ja höyryää.

Pian polku etenee suvantopaikkoihin ja kivikkoihin.

Suvantopaikka Raudanjoen jokiuoman sivussa.

Rovaniemen kaupunki on hiljattain kunnostanut reittien siltoja, joten siellä on miellyttävä ja turvallista kävellä. On myös laavuja, useampikin.

Jokiuoman ylittävä silta vie Könkäänsaareen.

Kalojen en ole nähnyt suvannoissa hyppivän enkä ole nähnyt kalastajiakaan, joten en tiedä voiko vesissä kalastaa. Paikkoja kyllä näyttäisi olevan.

Hyvä kalastuspaikka, jos on kaloja.

Vianaavan Suoluontopolku

Könkään polkujen yhtenä jatkeena lähtee Suoluontopolku, joka kiertää 7 kilometrin rengasreitin Vianaavan nevoilla, rämeillä ja korvissa. Polku on hyväkulkunen, pitkospuita on tarvittavissa kohdissa.

Pitkospuut Suoluontopolulle.

Myös Suoluontopolun varrella on yksi laavu, Säynäjäojan laavu, joten eväät kannattaa ottaa mukaan. Kun polkua on aikansa kävellyt, jos reitin vastapäivään kiertää, ilmestyy näkyviin metsäsaareke jonka reunassa on Vianaavan lintutorni.

Vianaavan lintutorni metsän reunassa.

Vianaapa on reitin opastekylttien mukaan tarkemmin määriteltynä nevaa, eli melko niukkaravintoista puutonta suota. Sarat ja suovillat ovat kylttien mukaan luonteenomaisia juuri nevan ravinnetasolle. Jos aapasuolla kasvaisi runsasta ravinteisuutta vaativia kasveja, suo ei enää olisikaan neva vaan letto. Kasvillisuus kertoo myös suon märkyydestä. Neva on puutonta juuri siksi, että se on niin vetinen.

Toissa vuoden heinäkuussa, kun tuolla lintutornissa ystäväni kanssa kävimme, näimme suolla pari kurkea ja metsäsaarekkeessa palokärjen. Toukokuussa lintuja saattaisi olla enemmänkin näkösällä. Vianaavan lajeihin kuuluvat myös keltavästäräkki, pensastasku, niittykirvinen, pajulintu ja sinisuohaukka. Lisäksi tornin opastaulun mukaan suon kautta kulkee pohjoista kohti muuttavia lintuja.

Lintutornin jälkeen polku johdattaa takaisin Jaarankankaille ja Vaattunkikönkään laavuille ja pysäköintipaikalle.

Puro reitin jäkipuolella.
Napapiirin retkeilyalue, Rovaniemi 9.20.0099
Ruskaa puissa ja puro.

Talvella paikka on jonkin verran erilainen kuin syksyllä, tässä kuva tammikuulta.

Huurteinen talvikuva Vaatunkikönkäältä.

Katso lisää

Jos haluat katsoa lisää Vaattunkikönkään talvikuvia, käy kuvapankissani. Kuvapankissa on myös retkeilyreittien ja ulkoilualueiden kuvia. Ja on myös luontopolkukuvia.

This entry was posted in Kuvausretket.