Utö elo-syyskuussa

Tulin käyneeksi kahteen otteeseen Utössä, Paraisten kaupunkiin kuuluvassa saaressa joka kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Kummallakin kerralla matkasin Saareen Baldur-yhteysaluksella, joka lähtee aikataulun mukaisesti Pärnaisten satamasta. Tässä artikkelissa kerron hieman mitä saarella näin.

Majoituin 2018 elokuussa toiseen noista Utön lomamökeistä Västerudden-niemellä. Mökki oli siisti ja rauhallinen sijainniltaan ja siitä oli lyhyt matka majakalle ja kylään. Vuoden 2019 syyskuun alun retken tein tringalaisten kanssa, silloin majoituimme Utö Havshotellissa. Sekin oiva majoituspaikka ja muhevat ateriat.

Ensimmäisenä päivänä kävin saaren eteläpäässä, Kesnäsissä, kuvaamassa aaltoja, mutta kuvat jäivät melko laitteiksi koska aurinko ei tarjonnut loistettaan.

Eli päätin panostaa iltaan, koska oli tulossa täysikuun nousu sopivaan aikaan. Kävelin hämärtyviä raitteja kamera ja jalusta kainalossani kohti laivalaituria kylän keskustassa.

Jonkinmoisen odottelun ja kuvailun jälkeen kuu nousikin entisen puolustusvoimain vartiotornin takaa.

Laiturissa olivat parkissa Utön luotsiaseman luotsiveneet, pätevän näköisiä aluksia.

Monta kertaa näin luotsiveneet myös merellä, joten kyllä luotsipalveluille on edelleen käyttöä vaikka maailma onkin digitalisoitunut. Karit ovat kuitenkin ennallaan.

Aamuhiljainen kylänraitti on tukevasti vahvistettu kivillä, lieneekö sekin sotilaskäytön aikaisia töitä.

Kaupallakaan ei ollut vielä asiakkaita, mutta kauppa on avoinna ovessa tiedotetuin ajoin.

Punainen tönö kivilaiturilla on varmaan Utön kuvatuin kohde, erilaisissa valaistuksissa ja sääolosuhteissa muuttuva taideteos.

Utön kirkko ja kirkon ympäristö ovat vaikuttavat. Ne rauhoittavat jo itsessään. Kirkkoon pääsi sisään ja otin sieltä pari kuvaakin, mutta jotenkin tuntuu liian intiimiltä julkaista niitä tässä joten olkoon toistaiseksi.

Pinnanmuotoja ja valoilmiöitä

En enää tarkkaan muista, mistä kohtaa saarta tuon silokalliokuvan otin, mutta se näyttää siltä että se on ollut aikoinaan veden alla ja vesi on sen noin kauniiksi hionut.

Rantamaisemasta viestii myös tämä pirunpelto, joka aukeaa oikealle melkein heti kun lähtee kylän keskustasta kohti itärantaa.

Seuraava kuva taitaa olla kuvattu majakalta etelään, mutta 2 seuraavaa kahtena eri iltana saaren pohjoispäästä Enskäriltä länteen. Kovin monenlainen on maisema peräkkäisinä iltoina samana vuodenaikana ja vuonna.

Merenrantamaisema, Utö Parainen 8.18.2160
Auringonlasku Utössä Utö Parainen 8.18.2047

Utön lintuja

Lintuja Utössä näkee paljon, siksipä siellä lintuihmiset käyvät mielellään. Jos ei aina ole mahdollisuutta itse sinne matkata, voi lintutilannetta kattavasti seurata Jorma Tenovuon blogista.

Itsekin näin siellä joitakin lintuja ja pääsin jopa kuvamaan 300-milliselläni kun pysyttelin rauhallisena ja riittävän etäällä. Tuulihaukka istui ruotsinpihlajassa tarkkailemassa mahdollisia suupaloja.

Toisaalla lenteli varpushaukka tai istuskeli Västeruddenin kalliolla raja-aita taustallaan.

Varpushaukka, Utö Parainen 9.18.0757

Keltavästäräkki on aina ilo silmälle, samoin kuin ihana kesän tuoja västäräkki.

Keltavästäräkin pirunpelto, 5.9.2019 Utö, Parainen

Luotsivenelaiturilla oli hyvin hyönteisiä, siksi siinä viihtyivät västäräkit ja haarapääskyt poikasineen.

Nuori västäräkki etsii syötävää, Utö Korppoo Parainen 9.19.2957

Haarapääskyn poikanen odotti luotsiveneen turva-aidalla ruokaa, mitä emo hänelle väsymättä ilmasta pyydysti ja toi.

Haarapääskyn poikanen, Utö Parainen 9.19.3148

Alla olevassa kuvassa näkee, miten emo on kovilla poikasia ruokkiessaan eikä taida itse juuri saada syödäkseen riittävästi. Höynenet ovat kuluneet emolla vähiin ja muutenkin näyttää olevan stressaantunut olemus, jos tällaista ihmisen luuletusta voi julki tuoda.

Harmaasieppo ei ole männyn oksien joukosta ihan helppo huomata, jos ei laulu sitä ilmianna. Olisi hienoa, jos tunnistaisi linnut jo laulusta mutta minulla ei sitä taitoa vielä ole kuin muutamista linnuista. Ja minkä kesän aikana oppii sen talven aikana unohtaa.

Kuovi, aiemmalta nimeltään isokuovi, on vaikea erottaa pikkukuovista. Alla lentävää veikkaan kuoviksi, mutta en ole varma.

Sama ongelma lokkien määrittämisen kanssa. Tuota alla olevaa uimaria veikkaan harmaalokiksi, mutta siitäkään en ole varma joten kommentteja kuulisin näistä mielelläni.

Kuvauspolkuni päättyi Utön Enskärintielle, joka veisi takaperin käveltynä laivarantaan. Eteenpäin tietä aukeaa Utön kylä.

Lisää kuvia tai kuvia omaan käyttöön

Jos haluat nähdä lisää kuviani Utöstä, käy kuvapankissani. Tällä sivustolla ja kuvapankin sivuilla kuvat ovat pienempiä kuin todellisuudessa, mikä kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi kuvat ovat näillä sivustoilla pakattuja, mikä heikentää laatua. Rajaamattomat tai vähän rajatut kuvat käyvät hyvin myös painotarkoituksiin digikäytöstä puhumattakaan. Tämän sivun kuvat ovat ylimmäistä lukuunottamatta järjestelmäkameralla kuvattuja. Jos haluat käyttää kuviani, ota yhteyttä. Kuvat maksavat 60 euroa/kpl, pienemmät vähemmän.

This entry was posted in Kuvausretket.