Joensuu, uusi kotikaupunkini

Joensuu on Pohjois-Karjalan maakuntakeskus. Sen keskustassa on asuinalue Penttilä. Olen kuvannut Penttilänrantaa, ydinkeskustan arvorakennuksia ja jouluvalaistusta.

Yllättävä tutustuminen sairaalaan

Tarkoitus oli valokuvata kaupunkia heti muuttoni jälkeen paljonkin, mutta jouduinkin ensin testaamaan Pohjois-Karjalan keskussairaalaa. Siellä meni joulu ja melkein vuodenvaihdekin, mutta ei se mitään kun nyt taas kaikki toimii. Kiitos PKSSK:n päivystyksen ja kirurgisen osaston kaikille työntekijöille.

Penttilänranta, laajeneva asuinalue

Jo ennen sairastumistani ehdin käydä kuvaamassa kaupungin ydinkeskustaa ja Pielisjoen itäpuolelle rakennettua melko uutta asuinaluetta, Penttilänrantaa.

Penttilänrannan taloja ja kävely- ja pyörätie talvella. Kuvaaja Anne Kaihola.

Penttilänrannan tontit ja talot on sikäli uudella tavalla aseteltu, että kaikille kulkijoille on jätetty rantaan kevyen liikenteen väylä. Kuitenkin, kun nyt olen alueella enemmän liikkunut, tuntuu hieman että aika tiheään on talot alueelle rakennettu.

Penttilänranta ja Pielisjoen jäälautat. Kuvaaja Anne Kaihola.
Ahtaasti rakennettu Penttilänranta. Kuvaaja Anne Kaihola.

Arvorakennuksia

Joensuussa on paljon arvorakennuksia ja taideteoksia, mm. yli sata vuotta vanha kirkko Pielisjoen länsipuolella.

Joensuun kirkko PIelisjoen rannalla. Kuvaaja Anne Kaihola.

Ja Joensuun taidemuseo Onni, jonka sisällä en ole vielä tullut käyneeksikään. Olen kyllä päivittäin kaupungilla kulkenut, mutta ulkoilumaastot ovat täällä niin erinomaiset ja hyvin hoidetut, että lenkit ovat suuntautuneet rantapoluille ja viehättäville omakotialueille lintuja tiirailemaan.

Joensuun taidemuseo Onni kaupungin keskustassa. Kuvaaja Anne Kaihola.

Merkittävä arvorakennus Joensuussa on myös Eliel Saarisen piirtämä Joensuun kaupungintalo, jossa toimii myös Joensuun teatteri ja Teatteriravintola. Kuvien taivas on sininen, koska kuvat on otettu auringon laskettua sinisen hetken aikaan

Joensuun kaupungitalo ja teatteri torin laidalla. Kuvaaja Anne Kaihola.

Jouluvaloja ja pakkasnäkymiä

Ehdin ottaa myös joitakin jouluvalokuvia, vaikka lunta ei juuri ollut täälläkään. Tai jos olikin, se suli nopeasti pois.

Taitokortteli torin laidalla. Kuvaaja Anne Kaihola.

Taitokortteli on keskustassa toimiva matkailu-, käsityö- ja kulttuurikortteli. Korttelin tiloissa on yrittäjiä ja siellä voi harrastaa erilaisia käsitöitä.

Tavaratalo Carlson ja Joensuun jouluvaloja. Kuvaaja Anne Kaihola.

Meillä ei ole täällä – vielä – Partioaittaa, mutta on onneksi Carson-tavaratalo, jossa on aika hyvä retkeilyosasto. Ja on meillä myös keskustan Sokos ja ydinkeskustasta noin 3 kilometrin päässä oleva iso Prisma.

Joensuun jouluvalaistu Torikatu. Kuvaaja Anne Kaihola.

Tammikuussa tuli hieman lunta ja oli yksi kirkas pakkapäiväkin, ja vaikka en saanut vielä kantaa juuri mitään otin kuitenkin kevyimmän kamerani ja riensin kuvaamaan.

Joensuun kaupungitalo ja teatteri sekä Vapaudenpuisto. Kuvaaja Anne Kaihola.
Pielisjoki ja Ilosaari laskevan auringon punassa. Kuvaaja Anne Kaihola.

Laskeva aurinko värjää sulan Pielisjoen. Taustalla Ilosaari ja Niskasaari, joka nimi on merkitty karttaan. Pielisjoen linna on Niskasaaressa. Ilosaaren ympäristössä käy koskikara kiviltä sukeltamassa toukkia joen pohjasta, olen sen kerran Itäsillan pielessä nähnyt.

Tammikuun lopulla tulivat taas leudot säät ja liukkaat kelit. Nastakenkiä on todella tarvittu tänä talvena! Espoossa asuessani kävin mielelläni katsomassa ja kuvaamassa Helsingin tuomiokirkkoa. Nyt ihailen Kirkkokadun eteläpäässä olevaa Joensuun kirkkoa, joka on Joensuun evankelis-luterilaisen seurakunnan pääkirkko.

Joensuun kirkko kummulla keskellä kylää. Kuvaaja Anne Kaihola.

Jos haluat katsoa lisää kuviani Joensuusta tai linnuista, siirry sivuilleni https://valokuviasuomesta.kuvat.fi/kuvat/.

Posted in Kaupunkimaisemat